100 jaar geleden geloofde we dat rundvlees en Popeye?s spinazie het belangrijkste onderdeel van een sporters-dieet was. Tegenwoordig worden pasta, brood en rijst als het belangrijkste onderdeel van het dieet van een sporter gezien. Vaak wordt er aan sporters geadviseerd om voor, tijdens en na de inspanning genoeg koolhydraten tot zich te nemen.
Sinds het begin van de 20ste eeuw wordt koolhydraatopname gelinkt aan de sport prestaties. Niet alleen bij duursport prestatie word het belang van koolhydraatopname gezien, maar ook bij hoge korte intensiteit trainingen is het belang van koolhydraten bewezen. Daarom zijn koolhydraten een belangrijk onderdeel geworden van een sporters-dieet.
Maar hoe zit dit nu in de praktijk? De komende 5 weken zullen we elke week een blog plaatsen over de verschillende aspecten van koolhydraten op de sport prestaties.
We zullen het hebben over:
- Blog 1: Wat zijn koolhydraten?
- Blog 2: Koolhydraten opname in de uren voor een wedstrijd of training
- Blog 3: Koolhydraten opname tijdens wedstrijden of trainingen
- Blog 4: Koolhydraten opname na de wedstrijd of training
- Blog 5: Koolhydraten opname in de dagen voor een wedstrijd of training
Laten we beginnen met de uitleg over wat koolhydraten nu eigenlijk zijn en waarvoor je ze nodig hebt.
Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels. In je darmen wordt dit omgezet in glucose. De glucose wordt dan weer gebruikt om in je spieren omgezet te worden naar energie. Alleen het tempo waarmee koolhydraten worden omgezet in glucose is niet bij alle koolhydraten hetzelfde. Om zo goed mogelijk te kunnen presteren wil je gebruik maken van de opname snelheid van de koolhydraten. Zo worden sommige koolhydraten snel opgenomen en andere langzaam.
Langzame koolhydraten worden dus door je lichaam langzamer opgenomen. Ze hebben namelijk vaak langere molecuul ketens. Je spijsvertering deelt deze ketens op in kortere stukken en uiteindelijk in losse glucosemoleculen. Tijdens het opbreken wordt er dus steeds een klein beetje glucose afgegeven gedurende dit proces. Hoe langer de keten hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om alle koolhydraten om te zetten in energie, dus hoe langer de energieafgifte. Dus tijdens een duurtraining kun je het beste gebruik maken van langzame koolhydraten.
Snelle koolhydraten, met vaak wat kortere molecuul ketens, worden snel door je lichaam opgenomen en geven dus snel energie af. Snelle koolhydraten zorgen voor een kortstondige energie boost doormiddel van de afgifte van veel glucose in de bloedstroom. Dit veroorzaakt een piek in de bloedsuikerspiegel. Na deze boost kan je bloedsuikerspiegel ook snel weer zakken en kan je een dip krijgen. Daarom is het belangrijk dat je op een juiste manier met deze koolhydraten omgaat om een dip te voorkomen tijdens het sporten.
Onze endurancebar bevat een mix van langzame en snelle koolhydraten en geeft zowel een boost in je bloedsuikerspiegel, als een mooi geleidelijke stroom van energie. Door deze mix voorkom je met dit product een dip. De endurancebar is ideaal te gebruiken aan het begin of tijdens een training of een wedstrijd.
De Pro isotonic gel bevat vooral veel snelle koolhydraten. Een groot voordeel hiervan is dat je snel veel energie krijgt. Om te voorkomen tijdens het sporten een dip te krijgen raden wij aan de gel te gebruiken richting het einde van de training of wedstrijd. De gel zal je een extra energie boost geven en vliegend over de finishlijn helpen!
In de komende weken zullen we je meer vertellen over koolhydraten en hoe dit je kan helpen het meest uit je sportprestaties te halen.