In onze vorige blog hebben we het gehad over wat koolhydraten zijn. Heb je onze vorige blog nog niet gelezen of wil je je geheugen even opfrissen kijk dan terug via deze link.
Vandaag is de dag dat je wilt gaan knallen. Je hebt een paar weken naar de toertocht of wedstrijd toegewerkt en je wilt alles eruit halen om goed voorbereid hier aan te beginnen. Maar wat eet je dan in de uren voor het event?
Na een goede nacht slapen en dromen over de prestatie die je vandaag gaat neerzetten is je lichaam veelal leeg. Dit komt doordat je lichaam gedurende de nacht ook energie verbruikt en je dan geen voeding (brandstof) tot je neemt. Daarom is het belangrijk dat je lichaam weer voorziet van de juiste voeding (brandstof).
Voor het event is het vooral belangrijk dat je kiest voor langzame koolhydraten. De reden hiervoor is dat snelle koolhydraten je bloedsuiker omhoog zal doen schieten en daarna een dal veroorzaakt, zoals besproken in onze vorige blog. Bij langzame koolhydraten blijft je bloedsuikerspiegel op een gelijkmatige stroom. Het is hierbij belangrijk dat je in het tijdframe van 3 tot 5 uur voor de wedstrijd/toertocht een grote maaltijd tot je neemt.
Maar waarom is het nu belangrijk dat je minstens 3 uur van te voren een grote maaltijd neemt?
Dit heeft te maken met hoe je lichaam koolhydraten (glycogeen) opslaat. Het meeste glycogeen word opgeslagen in je lever en in de spieren zelf. Tussen het tijdframe van 3-5 uur kan je lichaam de glycogeen zowel in de spier als in de lever opslaan. Kom je dichter richting de inspanning (+/- 2 uur van tevoren),? dan zal je lichaam de koolhydraten niet meer opslaan in je spieren. Wel zal het nog opgeslagen worden in je lever. Dus wil je gebruik maken van de meeste koolhydraten voorraad, eet dan de laatste grote maaltijd 3-5 uur van te voren. Als laatste grote maaltijd kan je bijvoorbeeld kiezen voor havermout pap, een goed bord pasta of andere producten die veel langzame koolhydraten bevatten. Zorg er voor dat de maaltijd minimaal 140 gram koolhydraten en maximaal 330 gram koolhydraten bevat en de maaltijd voor 80% uit koolhydraten bestaat. Dit voorkomt dat de opname van koolhydraten niet in de weg word gezeten door eiwitten of vetten. Om makkelijk genoeg koolhydraten binnen te krijgen kan je ervoor kiezen om onze Endurance booster sportdrink te gebruiken. Deze drank bevat 55 gram koolhydraten per 500ml.
In de 30 tot 60 min voor het event/wedstrijd werd een lange tijd geadviseerd om geen koolhydraten tot je te nemen, vanwege het dal in je bloedsuikerspiegel. In de laatste jaren is er echter onderscheid gemaakt tussen snelle en langzame koolhydraten. Nu word er aanbevolen om in het laatste uur voor de wedstrijd vooral langzame koolhydraten tot je te nemen. Uit ons assortiment kan je ervoor kiezen om onze Endurance booster of Isotonic sportdrink te gebruiken en daarnaast een Endurancebar te nemen. Probeer tussen de 60 en 90 gram koolhydraten tot je te nemen.
Volgende week gaan we het hebben over Koolhydraten opname tijdens wedstrijden of trainingen. Tot volgende week! ?