Een doel hebben en toch flexibel zijn
Een doel is voor velen belangrijk als het op sporten aankomt. Als je naar een mooi evenement kan toewerken of een bepaalde prestatie in gedachten heb, dan gaat trainen vanzelf. Hoe anders is dat nu met alle perikelen rond Corona. Die toffe toertocht staat met heel dun potlood in de agenda, maar is met een gum in enkele ogenblikken ongedaan gemaakt. Grotere meerdaagse evenementen hebben tot na de zomer weinig kans op doorgang, hoe graag we ook met zijn allen willen. Het is de realiteit die ons doet beseffen dat het niet vanzelfsprekend meer is. Moet een doel statisch zijn of mag je het gezien de omstandigheden ook flexibel invullen? Het is een kunst om een alternatief te verzinnen en zo die prikkel te behouden voor een training. Het kan de juiste trigger zijn voor motivatie.
Leren van fouten
Het is een verhaal uit de praktijk waar ik zelf tegenaan loop. Begin 2020 schreef ik mij in voor meerdaags evenement wat een paar maanden voor de start geannuleerd werd. De reden mag duidelijk zijn, maar mijn motivatie liep een deuk op. Waar ik zo lekker op weg was met trainen, goede voeding en een dalend gewicht, had ik van de een op de andere dag niets meer. Het doel was weg, de motivatie om zeep en de moraal op een dieptepunt. Het mentaal toeleven naar de start was ineens niet meer nodig. Ik bleef wel lekker fietsen en mijn kilometers maken waarbij ik in het achterhoofd hield dat die tocht er echt wel een keer van zou komen. Het jaar 2020 mag achter ons liggen, maar datzelfde kan nog niet gezegd worden over Corona. Zoals met veel zaken in het leven leer je van je fouten. Dit jaar met dezelfde vraagtekens bij doelen die broos zijn, wil ik het anders doen.
Bedenk een alternatief
Het evenement, mijn grote doel van vorig jaar, is keurig verplaats naar dit jaar. Zelf ben ik er niet zo zeker van dat het doorgaat en dat kwam mijn trainingen niet ten goede. De onzekerheid is vaak geen goede raadgever en de twijfel over het wel of niet doorgaan bleef maar door mijn hoofd malen. Het vraagstuk hield me dus in zijn greep en tijdens een fietstocht bracht het me op een zeker moment verheldering. Om mijn motivatie te behouden en wel te gaan trainen ondanks dat het doel onzeker is, bedacht ik op de fiets een alternatief zodat ik niet in dezelfde valkuil val als vorig jaar. Ik heb het idee opgevat om een eigen tocht te gaan rijden op de dagen dat het evenement gepland staat, mocht het onverhoopt niet doorgaan. Hiermee sla ik twee vliegen in een klap. Het knopje van onzekerheid heb ik tussen de oren omgezet, draai braaf mijn rondjes en werk keurig mijn blokjes af. Ik verheug me op het evenement, maar kijk tegelijkertijd net zo veel uit naar mijn eigen verzonnen alternatief.
Mijn doel: Rondje Nederland
Voor de lezers die nieuwsgierig zijn wil ik mijn alternatief in hoofdlijnen graag delen. Voor het geplande evenement zou ik negen dagen van huis zijn. Om er zeker van te zijn dat ik kan fietsen blijf ik die negen dagen in Nederland en maak een rondje van ruim 1600 kilometer. Gemiddeld zal ik 180 kilometer per dag fietsen en hierdoor zal ik niet snel een training overslaan de komende maanden. Zo rijd ik op eigen gelegenheid van appartement naar Airbnb genietend van het Hollandse landschap. Opgelost!
Voor meer informatie over rondje Nederland zie deze link
Hebben jullie een alternatief voor geplande (fiets)tripjes bedacht? Mijn tip: doen. Het zorgt bij mij voor rust en brengt de regelmaat en motivatie voor training terug.
Wie is Bastiaan?
Mijn naam is Bastiaan Gaillard en ik woon in Hilversum met mijn vriendin en twee dochters. De wielersport zit in mijn vezels en fietst op vlotte cadans door mijn bloed. Ik word blij van fietsen, kan tomeloos genieten van een wielerwedstrijd op televisie, ben een materiaalfreak en uit dit allemaal met liefde zowel op de socials als bekende wielerblogs. Zelf stuur ik graag met mijn prachtige racefiets, ga het avontuur aan door te verdwalen op mijn gravelbike en duik ook nog wel eens een singletrack in met de MTB.