Gravel om duurvermogen op de bouwen
Hoewel Zwift een ideaal platform is om tijdens de winter te trainen, fiets ik ook graag buiten als het weer het toelaat. Net als de rest van de wereld heb ik een paar jaar geleden het gravel ontdekt en ik gebruik deze nieuwe vorm van fietsen om mijn duurvermogen op peil te houden.
Wapperende overhemden en mokken aan het zadel
Gravel is hip en staat ondertussen synoniem voor fraaie plaatjes in het bos, ontspannen een biertje drinken bij ondergaande zon en uiteraard mooie routes checken op komoot. Denk ik aan gravel dan zie ik een stel fietsers genieten van onverharde wegen met een brede glimlach op het gezicht. Met hun wapperende overhemden fietsen ze een nieuw avontuur tegemoet waarbij de emaille mok vrolijk onder het zadel op en neer danst.
Duurvermogen op gravel in Limburg
Iedereen benadert de sport op zijn eigen manier en dat geldt ook voor mij. Gravel gaat voor mij niet om snelheid, KOM’s of wattage. Het biedt mij de laatste jaren een welkome uitkomst zodat ik fraaie tochten kan maken, ontspannen kan fietsen, maar toch ook aan mijn duur werk.
De afgelopen maanden maakte ik diverse tochten in de meest uiteenlopende gebieden van Nederland. Begin dit jaar nam ik de gravelbike mee naar Limburg om me daar in Toscane te wanen. Gijs Bruinsma trakteerde de community op een fabelachtige route met vertrek uit Valkenburg. Het was dat warme weekend nadat we net de week ervoor op de schaats hadden gestaan. Magnifieke glooiende heuvels met dito vergezichten en sierlijke Cipressen die een prachtig decor vormen langs de grindwegen. Bovendien reden we voldoende hoogtemeters. Het is immers Limburg. We zitten vijf uur op de fiets, overbruggen 94 kilometer met bijna 1400 hoogtemeters en genieten als twee jeugdige jongens van de mooie dag. Uit ervaring kan ik nu zeggen: dat doet wat met een mens. Eenmaal thuis eten we wat en dan komt de vermoeidheid als een mokerslag binnen. We zijn gesloopt en niet veel later vallen de ogen moe maar voldaan dicht.
Draaien en keren bij het Kroondomein
Een ander gravelparadijs in Nederland is het Kroondomein vlakbij Apeldoorn. Je gravelcarrière is niet compleet als je de grindstroken van het Loo niet gefietst hebt.
Op komoot en de bekende Facebookgroepen dwaalt al een tijdje een route die een groot deel van dit koninklijke landgoed bestrijkt. In de vroegte gaan de gravelbikes met ons mee en slingeren we de navigatie aan voor deze kronkelroute. Het blijkt de oude mountainbikeroute te zijn en hoewel hij volledig onverhard is, zijn we het draaien en keren wel zat na een paar uur.
De omgeving is wederom prachtig en speekt tot de verbeelding. Dat maakt fietsen op de gravelbike wat mij betreft zo mooi. Je ontdekt paadjes waar je met de racefiets niet snel komt, kunt aardige afstanden maken en dit resulteert dat je flink aan het werk bent. Deze dag pakken we niet zoveel hoogtemeters, maar zitten we alsnog vierenhalf uur op de fiets. A day well spent.
Lekker vlak in het Gooi
Rond Hilversum vind je ook veel onverharde wegen in de bossen en op de hei. Uitermate geschikt voor de gravelbike. Het parcours laat zich omschrijven als minder uitdagend dan in Limburg of het Kroondomein, maar de paden zijn breed en de natuur is wonderschoon.
In een slordige 100 kilometer pakken we zo’n beetje alle onverharde wegen mee op het Gooische matras. Onderweg zien we naast een aantal hertjes een restaurant waar we koffie met een appelpunt scoren. Door het vlakke karakter van de route rijden we een stuk vlotter. Een goede training zit er alweer op.
Limburg is favoriet
Genietend van de omgeving, het gezelschap en de mooie routes bouw ik onbewust flink wat duurvermogen op. De tijd vliegt voorbij. Eenmaal thuis heb ik lekker gefietst, prachtige foto’s gemaakt en onbekende wegen verkend. Gravel heeft naast het hoge hipstergehalte nog veel meer te bieden zo blijkt.
Ondertussen heb ik meer dan de drie uitgelichte gravelroutes gefietst en weet wel een beetje wat er zoals te koop is in gravelland. Als ik een keuze zou moeten maken tussen deze drie dan is Limburg mijn favoriet. Het is zwaar en afzien, maar het landschap is on-Nederlands en de omgeving heeft veel weg van waar de Strade Bianche gereden wordt. Een dagje Toscane in Nederland kan ik iedereen aanraden. Denk wel aan je klimbenen en de juiste sportvoeding.
Wil je zelf één van bovenstaande tochten rijden meld je dan aan via onderstaand contactformulier dan sturen we je de GPX files.
Als BYE! Nutrition zijn we ook partner van een aantal gravel events! Wil jij meedoen aan een georganiseerde graveltocht? Misschien is dan één van onderstaande events iets voor jou.
Zaterdag 4 september The dirty Bear gravel ride, Een mooie tocht door de Hoge Venen in België goed georganiseerd waar social samen zijn (ook massa start) in combinatie met een helse tocht van 165km een extra mooi event van maakt. Voor meer informatie zie https://dirtyboar.be/
Zaterdag 11 september Gravel ride GRIT, De gravel ride GRIT gaat over Glooiende akkers, kronkelende landwegen, verspreide bossen en langs grote oude bomen. De gravel ride start in Twente maar brengt je ook over de grens Duitsland in. Voor meer informatie zie http://www.gravelrideintwente.nl/