In de duursport hoor je de termen hypotone, isotone en hypertone veel. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk en wanneer neem je nu wat?
Tijdens het sporten zweet je, verlies je vocht en verbruik je energie. Het is daarom belangrijk om het vocht verlies en energie verlies aan te vullen, dit kunnen je doen met sportdranken. Maar wanneer gebruik je nu wat? In deze blog gaan we wat dieper in op welke drank je wanneer kan gebruiken.
Als je minder dan een uur sport heb je niet veel extra’s nodig. Ga je langer dan een uur sporten en neem je dan niks mee of alleen water dan pleeg je roofbouw op je lichaam. Dit betekend dat je meer energie verbruikt dan je lichaam heeft. Je lichaam wilt zich toch in energie voorzien en haalt deze energie dan uit vet of eiwitten die in je lichaam zijn opgeslagen. Het vet wat je lichaam gebruikt is een veel langzamere brandstof waardoor je minder goed kan presteren (man met de hamer). De eiwitten die je lichaam verbruikt worden grotendeels uit je spieren getrokken en dit zorgt voor extra spierschade en minder of geen spieropbouw. Wil je dus beter presteren zorg er dan voor dat je lichaam voorzien is van de juist voedingstoffen!
Eén van de manieren om dit te doen is via een sportdrank.
Nu zijn er 3 verschillende sportdranken op de markt hypotone, isotone en hypertone sportdranken. Het verschil hier in is de osmotische waarde: de verhouding opgeloste deeltjes koolhydraten en zouten in de drank ten opzichte van de opgeloste deeltjes in het bloed. Dus de osmotische waarde geeft aan hoe snel/makkelijk de drank opgenomen kan worden door je lichaam
Dus hoe beter de osmotische waarde is des te beter de drank word opgenomen, dit komt omdat je lichaam niks hoeft te doen aan het vocht en de drank direct opneemt. Is de osmotische waarde minder goed, dan blijft de drank langer in de maag zitten en kan je als je veel drinkt ook een klotsende maag ervaren. Ditzelfde geldt wanneer de osmotische waarde te hoog is.
Water bevat geen koolhydraten en weinig zouten en heeft hierdoor een lage osmotische waarde en wordt daardoor niet goed opgenomen.
Wat is een isotone sportdrank?
Isotone sportdranken bevatten 20 tot 88 gram snelle koolhydraten per liter. Ze hebben dezelfde osmotische waarde als het lichaamsvocht en wordt daarom makkelijk en snel opgenomen. Deze sportdrank is geschikt om te drinken voor en/of tijdens het sporten. Probeer tijdens een matige tot/met een intensieve training 500ml Isotone sportdrank per uur te drinken. Onze isotone spordrank heeft 65 gram koolhydraten per liter en daarnaast zijn wij 1 van de eerste in Europa waarvan de smaak 100% natuurlijk is. Bij onze sportdrank is echt fruit verwerkt om de smaak te maken. Wij bieden onze Isotone sportdrank aan in 2 verschillende smaken Citroen en Rode vruchten. Deze drank is het best te gebruiken bij inspanningen langer dan 1,5 uur
Wat zijn hypotone dranken?
Hypotone dranken hebben een relatief lage osmotische waarde. Je lichaam kan het dus minder makkelijk opnemen dan een isotone sportdrank . Deze drank kan je het best vóór en/of tijdens het sporten drinken bij inspanningen van 0 tot 1,5 uur. Onze isotone sportdrank kan je ook doseren als een hypotone sportdrank. Gebruik dan een halve schep in plaats van een volle schep.
Wat is een Hypertone sportdrank?
Een hypertone sportdrank bevat meer dan 88 gram koolhydraten per liter. Het heeft een hogere osmotische waarde dat het lichaamsvocht waardoor het iets langzamer word opgenomen dan een Isotone sportdrank. Hierbij heb je wel het voordeel dat je meer koolhydraten tot je neemt per 100ml dan de isotone sportdrank wat er voor zorgt dat je minder energie bars of gels hoeft te nemen. Onze endurance booster is een Hypertone sportdrank. Deze drank bevat 110 gram koolhydraten per liter. Naast de koolhydraten heeft onze endurance booster ook nog een unieke formule die ook je duurprestatie een boost geeft. Deze drank is goed te gebruiken voor inspanningen langer dan 2 uur en kan je zowel voor en/of tijdens het sporten gebruiken.
Conclusie
De hypotone sportdrank is het best te gebruiken in inspanningen tot 1,5 uur. De isotone sportdrank is de drank met de beste osmotische waarde en is het best te gebruiken in inspanningen langer dan 1,5 uur. Een Hypertone spordrank heeft als voordeel dat het veel koolhydraten bevat maar wordt daardoor minder makkelijk opgenomen en is het best te gebruiken voor inspanningen langer dan 2 uur.