Samen met enkele van onze ambassadeurs, gaan we “Triathlon Thursday” lanceren. Dit betekent dat we elke donderdag een boeiende blog over triatlon zullen publiceren. We willen jullie helpen om nog meer uit jullie prestaties te halen, of gewoon een leuk stukje te bieden om te lezen.
Gedurende de komende zes weken zullen Tim van de Hemel en Bart Cooymans jullie begeleiden met diverse informatieve blogs over triatlon. We beginnen met een algemene blog waarin we de drie onderdelen bespreken, en vervolgens zullen we dieper ingaan op elk specifiek onderdeel van de triatlon.
We wensen jullie alvast veel lees plezier en Boost Your Energy!!
Triathlon: Een uitdagende combinatie van lopen, fietsen en zwemmen
Triathlon is een unieke en uitdagende sport die een combinatie vereist van drie verschillende disciplines: lopen, fietsen en zwemmen. Het is een populaire sport onder atleten die op zoek zijn naar een uitdaging en die willen bewijzen wat ze waard zijn. Of je nu een ervaren triatleet bent of juist begint met deze sport, het is belangrijk om te weten hoe je je kunt voorbereiden en hoe je het beste kunt presteren.
De komende weken nemen we jullie mee in de verschillende onderdelen waaruit deze sport bestaat. Mocht je toch al meer willen lezen kijk dan eens naar eerdere blogs over maagproblemen bij een triatlon en koolhydraten stappelen voor een ironman of bekijk onze Ironman pagina
Doelstelling
Een goed doel is de basis voor een succesvolle triathlon. Vaak zijn doelen gericht op uitkomst of prestatie, dit kan zijn het deelnemen & voltooien van een bepaalde wedstrijd, een bepaalde wedstrijd winnen, een bepaalde tijd halen.
Wat veel behulpzamer is, is het opstellen van zogenaamde procesdoelen. Dit zijn doelen die eigenlijk de stappen naar het behalen van je prestatie of resultaat doel. Vanuit daar kan je beginnen met een trainingsprogramma op te stellen.
Bijvoorbeeld: je wilt een Ironman (3.86km openwaterzwemmen – 180km fietsen – 42.195m hardlopen) binnen 10 uur. Je kunt dan een inschatting maken van hoe lang je zwem, fiets en looponderdeel mogen duren om dit te behalen (bijvoorbeeld door te kijken naar uitslagen van voorgaande jaren en te bepalen welke splittijden andere deelnemers die rond jouw finishtijd uitkwamen hebben gehaald. Vervolgens kan je gaan terugrekenen wat er voor nodig is om die tijd te realiseren. Dit kan heel precies door een berekening te maken van bijvoorbeeld het vermogen dat er voor nodig is om op dat parcours een bepaalde tijd te rijden, je kan er ook voor kiezen om uit te gaan van de gemiddelde snelheid die is gereden om je een idee te geven van wat je moet kunnen.
Afhankelijk van je eigen ambitie, kennis en mogelijkheden te overwegen om hulp in te schakelen om je goed voor te kunnen bereiden. Een goed trainingsprogramma is namelijk afgestemd op waar je nu begint en te kijken naar de vereisten van de prestatie die je wilt gaan leveren. Kortgezegd, je begint met een aantal testen om de trainingen vervolgens goed in te richten. Die opbouw van training doe je in verschillende fases met uiteindelijk de piek tijdens jouw hoofddoel. Hoe groter het verschil tussen jouw beginsituatie (0-meting uit testen) en de vereisten van je doel, des te langer je nodig hebt om jezelf voor te bereiden.
Tip: ligt je hoofddoel verder dan 5 à 6 maanden in de toekomst, stel dan naast de procesdoelen gerust een tussendoel (prestatie of resultaat) om je extra te motiveren op de kortere termijn. Dit kunnen ook testwedstrijden zijn die lijken op je uiteindelijke hoofddoel.
Specifiek Trainen
Zoals je inmiddels weet zijn hardlopen, fietsen en zwemmen zijn de drie hoofddisciplines van een triathlon en elk vereist een specifieke techniek en training. Stel, je bent een sterke hardloper, dan is het heel fijn dat je bij een losse loopwedstrijd een snelle tijd neer zet, maar dit geeft geen garanties voor de triathlon. Hardlopen is immers het laatste onderdeel en begin je daar te vermoeid aan, omdat het zwemmen en fietsen bijna al je energie heeft gekost, dan zal je tijdens dat onderdeel lang niet zo goed presteren. Het is dus belangrijk om specifiek te gaan trainen, in het geval van hardlopen kan je dit doen door bijvoorbeeld een hardlooptraining kort na een fietstraining te doen, het liefste een fietstraining en looptraining waarin je ook specifieke wedstrijd intensiteit toevoegt. Zo lijkt wat je in training doet veel op wat je in de wedstrijd tegen gaat komen, dat is immers precies waar je je lichaam op wilt trainen.
Let op: zorg naast deze intensieve sessies voor voldoende rustige training. Je kan niet altijd alleen maar hard trainen, sterker nog: het gros van je trainingen moet rustig (onder de aerobe drempel) zijn.
Sportvoeding
Voeding speelt ook een belangrijke rol bij de triathlon. Het is belangrijk om voldoende energie en voedingsstoffen binnen te krijgen, zodat je genoeg reserves hebt om te presteren tijdens de wedstrijd. Dit vereist veel planning en voorbereiding, en het is belangrijk om te weten wat voor jou het beste werkt. Het is ook aan te raden om te oefenen met verschillende voedings tactieken, zodat je weet wat voor jou het beste werkt tijdens de wedstrijd.
Tijdens een wedstrijd gebruik je voornamelijk een mix van vetten en koolhydraten, die laatste is helaas een kostbare brandstof waarvan we niet genoeg in ons lichaam op kunnen slaan om een Ironman te volbrengen zonder bij te eten/drinken onderweg. Zie het als een emmer waar aan de bovenkant een instroom is (koolhydraat opname) en aan de onderkant is deze lek, dit is je verbranding. Hoe hoger de intensiteit voor jou is, des te groter deze uitstroom.
In conclusie is de triathlon een unieke en uitdagende sport die vereist dat je je fysiek en mentaal goed voorbereidt. Of je nu een ervaren triatleet bent of juist begint met deze sport, het is goed om te weten hoe je je kunt voorbereiden en hoe je het beste kunt presteren. Door gericht te trainen, de juiste balans te vinden tussen de drie disciplines en de juiste voeding tactieken toe te passen, kun je de uitdaging die een triathlon vorm met zekerheid aangaan!
Heb jij nog een leuke vraag voor Bart en Tim, stuur deze dan in het bericht hieronder na 6 weken worden alle vragen beantwoord en de leukste vraag krijg een gratis BYE! Sportvoeding pakket. Wil je je aanmelden voor onze nieuwsbrief en nooit een blog missen meld je dan ook hieronder aan.
Ben je op zoek naar de ultieme voorbereiding op een triatlon of wil je graag een gepersonaliseerd trainingsprogramma ontvangen? Neem dan een kijkje op de website van Cooymans performance. of volg beide mannen op social media Bart Cooymans en Tim van de Hemel